Vlierboomstraat 533

2564JG Den Haag

Bel voor een afspraak

06 497 242 26

Geschiedenis van reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie is als geneeswijze al eeuwen bekend. Er zijn aanwijzingen dat binnen de Ayurveda de reflexzonetherapie bekend was. Ayurveda is de oudste kennis van de mens op gebied van de geneeskunde. Deze geneeskunde is al 5000 jaar oud. Maar in meerdere culturen is er sprake van reflexzonetherapie. Voor zover men kan nagaan werd zij al beoefend door de Egyptenaren, de Chinese volkeren en de Indianen.

In 1900 is in de Verenigde Staten belangstelling voor deze therapie ontstaan. In 1916 is er een boekwerk gepubliceerd door de artsen Bowers en Fritzgerald, waarin de zogenaamde therapie werd beschreven. Fysiotherapeute Eunice Ingham, raakte geboeid door het boek en werkte het uit. Zij ontwikkelde de hedendaagse reflexzonetherapie. Zij publiceerde in 1938 het boek “Stories the foot can tell”.

Het duurde ongeveer 20 jaar voordat de therapie in Europa bekend werd. Dat gebeurde door de Duitse fysiotherapeute Hanne Marquardt. Zij publiceerde in 1958 het boek “Voetzonemassage als therapie”.

De opmars bevindt zich in een stroomversnelling doordat er wereldcongressen worden georganiseerd. Internationaal wordt er op medisch-wetenschappelijk niveau onderzoek verricht naar de resultaten van reflexzonetherapie.